iA


Good enough?

by andersmi. Genomsnittliga lästid: about 2 minutes.

Den senaste tiden har jag irriterat mig en del på översättningar. Anmärkningsvärt många av de utländska böcker jag läser på svenska är nämligen riktigt dåligt översatta. Och sämre riskerar det att bli framöver.

Intressant nog finns det en hel del andra områden där vi med mycket mindre tvekan accepterar ett dåligt språk. Sedan lång tid tillbaka förser amatöröversättare blixtsnabbt piratkopierade filmer och tv-serier med undertexter. Ibland är dessa bra, ibland okej och ibland skrattretande dåliga.

Spelar det någon roll? Blir vi irriterade?

Inte egentligen. Good enough räcker.

I själva verket framstår just good enough som ledordet för många av de tekniska lösningar vi omger oss av. En lågupplöst avi-film duger lika bra som HD-versionen – bara vi får tillgång till den i exakt det ögonblick vi vill.

Nästan all teknik kommer i ett flertal skepnader samtidigt. Men vinnaren är i längden sällan det som är bäst (vad gäller teknisk kvalitet), utan istället det som är good enough. Inte det bästa, inte det sämsta – utan det mest smidiga och prisvärda mellanläget. Och när priset är gratis är vi så klart extremt överseende med kvaliteten.

Eftersom vi allt mer vänjer oss vid att digital kultur är just gratis, tror jag också att vi allt oftare kommer att nöja oss med att ha okej som lägstanivå.

Jag brukar sitta och irritera mig på Facebookappen. Den är långsam, trög, hänger sig, står och tuggar, missar att meddela mig saker. Egentligen har jag bara en önskan: att den ska funka. Den behöver inte bli mycket bättre. Den behöver inte slå mig med häpnad. Nej, jag vill bara att den ska funka okej. Vilket egentligen är en väldigt märklig inställning att ha till en så viktig och framgångsrik tjänst som Facebook. 

Spotify är en tjänst som funkar okej på de flesta plattformar. Den hänger sig nästan aldrig, startar snabbt och ger mig omedelbart svar när jag söker efter artister. Good enough. Inte bryr jag mig om att jag inte kan kolla omslagen i större format eller ens få rätt information om när en skiva egentligen gavs ut (i original). Nej, bara allt fungerar.

Vad är då problemet? Tja, någonstans och någon gång flödar nog good enough-kulturen tillbaka till även de sfärer som aldrig tidigare nöjt sig med okej. Förlorar vi något då? Antagligen.

 

2 kommentarer till ‘Good enough?’

 1. Simon Winter skriver:

  Det är väl good enough-tänkandet som gett upphov till slit- och släng-mentalitet, och det här att avsiktligt förkorta livslängden på prylar, som i det här programmet “Glödlampskonspirationen” som jag tänkte se ikväll… http://svtplay.se/v/2799923/dokument_utifran/glodlampskonspirationen?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2799923/sb,p103473,1,f,-1

  Vilken otroligt ful url!

  Eller som i Egoyans “Ljuva morgondag” som bland annat handlar om biltillverkare som byter ut komponenter så att bilen blir lite lite billigare men också går sönder fortare.

  Och jag tror inte man behöver vara perfektionist bara för att man inte gillar “good enough”-filosofin…

 2. Ola Lindén skriver:

  Min idé och tanke är att vi alla konsumenter går samman och kräver 7 års garanti på de allra flesta konsumentvaror. På sikt 10 år. Då skulle vi spara mycket av jordens ändliga resurser. Visserligen blir det några färre industri- och servicejobb, men det kan vi kompensera med att ge ett vårdnadsbidrag på typ 100 000 SEK per barn upp till 6 år. Det är var en förskoleplats kostar Då har mamma eller pappa kanske råd att stanna hemma med sina barn. Det kallar jag materiellt och socialt miljötänkande!

Lämna en kommentar