iA


#blogg100 – del 3: Störigt

by andersmi. Genomsnittliga lästid: almost 2 minutes.

Vi störs av en mängd olika ljud varje dag. Buller, musik, mobiltelefoner, fläktar, ventilationssystem, bilar, tåg, flygplan, och så vidare.

Men ett av de vanligaste ljud som folk stör sig på är – andra människors prat.

Typexemplet är att du går ut och äter på en restaurang eller tar en fika på ett café och upptäcker att det i stort sett är omöjligt att höra vad din vän säger. Oftast beror det på hur lokalerna är byggda. Akustiken är helt enkelt för dåligt anpassad.

Det samma gäller för våra skolor. Många av dem byggdes i en annan tid, för en annan pedagogik. Då var klasserna mindre och eleverna satt tyst och lyssnade medan läraren pratade.

Idag är klasserna större och eleverna förväntas delta i samtalen på ett helt annat sätt. Då höjs ljudnivån i lokaler som inte anpassats för detta, varpå det blir allt svårare att höra vad det är som sägs. Och varenda person som vill ge sig in i samtalet måste i sin tur höja sin röst över den rådande ljudnivån, vilket leder till en spiral av snabbt högre volym.

Vill vi komma tillrätta med ljudproblemet i skolorna – vilket inte bara leder till hörselskador för lärare, utan också att eleverna lär sig väsentligt mindre än de annars hade kunnat – måste vi alltså inte bara (åter)införa mindre klasser, utan faktiskt också bygga om dem.

Chris Watson, som en gång spelade i Cabaret Voltaire, är inne på detta med lokaler som ljudproblem i den här läsvärda intervjun (tack till @markussturfelt för tips!):

I remember pubs and bars where you’d choose to go because you liked what was being played, and you didn’t mind raising your voice to have a conversation in that place, because it was a good atmosphere. It’s the meaningless stuff that I really dislike, and also the appalling state of architectural acoustic design. The advent of cheap fabricated buildings means that most of those that you go in have such appalling acoustics. You can’t have a conversation or you can hear everybody else’s conversations because you’re surrounded by flat parallel walls.

 

 

#blogg100

 

Inga kommentarer till ‘#blogg100 – del 3: Störigt’

Lämna en kommentar