iA


Thatcher – Del 4

by andersmi. Genomsnittliga lästid: about a minute.

Litteratur: Mörkrets hjärta.

Alan Hollinghurst – Skönhetens linje

 

Under åren har Margaret Thatcher tagit plats i en närmast oöverskådlig mängd kulturella verk. Men hennes påverkan på generationer av kulturskapare har varit så stor att hon även har lyckats att ta ännu ett kliv inom dramabyggandets hierarki: att figurera som den fond som allt annat utspelas kring.

När hyllade författaren Alan Hollinghurst vann Booker-priset 2004 var det just med en roman där Thatchers ande hela tiden svävade över historien.

Skönhetens linje, som även i Sverige omnämns som en modern klassiker, utspelas under fyra år då Thatcher-eran står på sin höjdpunkt. I centrum finns en ung homosexuell man, som dras in i en överklassvärld av makt och pengar, samtidigt som aids-epidemin snabbt börjar att skörda allt fler offer.

I New York Times jämförde kritikern Anthony Quinn Thatchers roll i romanen med hur Joseph Conrad lade upp berättelsen i Mörkrets hjärta: Premiärministern är en närmast poltergeistartad närvaro som ”känns genom hela boken, men som precis som Kurtz i Mörkrets hjärta är osynlig ända till slutet”.

Thatcher sa en gång att det inte finns något som kan kallas för samhälle – utan endast enskilda individer och familjer som har ansvar för sin egen situation. Hollinghursts roman är ett angrepp på den kultur som en sådan inställning skapar: dubbelmoral, rasism och nepotism. Och det vilar antagligen en djup ironi i det faktum att Thatcher själv blev synonym med det begrepp hon ville ta avstånd ifrån: samhället.

Inga kommentarer till ‘Thatcher – Del 4’

Lämna en kommentar