iA


Olympenboken och en stads historieskrivning

by andersmi. Genomsnittliga lästid: almost 3 minutes.

 

 

 

När jag flyttade tillbaka till Lund 2007 efter 15 år på andra håll, upptäckte jag att det i stort sett inte fanns några bilder alls från 70- och 80-talet på internet. Jag hittade i stort sett bara tre bilder på stadsbussar (hos en person som hade en stadsbuss-sajt). Att ändra på det var ett av projektet Popstad Lunds mål.

Varje stad har sin egen historieskrivning. Men den är alltid kulturellt och socialt bunden.

På grund av detta har Lunds historieskrivning alltid handlat om de stora företagen, universitetet, kyrkan, stadsbyggnaden och så vidare. Att Lund under lång tid var en nationell musikmetropol och tongivande scen för (bland annat) rock, pop och punk var inget som fick plats i den officiella historieskrivningen. Trots att just detta, långt mer än något annat, kom att forma och påverka flera generationers uppväxt och prägla deras syn på staden.

I ett stort grupparbete där över 2000 personer deltog, suddade Popstads-communityt ut de vita fläckarna i den officiella historieskrivningen och skapade sin egen (kika här!). Materialet låg till grund för Kulturens utställning Popstads Lund, som besöktes av 60 000 personer.

Men Popstad handlade också om göra en bok. Det projektet är nu nära att förverkligas med hjälp av crowdfunding. Men det är inte så många dagar kvar och bokprojektet behöver din hjälp för att bli av. Gå in på den här länken, stödköp en bok (pengarna tillbaka om inte den summa som behövs för att genomföra projektet uppnås) och sprid informationen till alla dina vänner.

De som driver bokprojektet har tillgång till ett helt unikt bildmaterial med tusentals bilder som aldrig någon sett.

Vad sägs om ABBA innan genombrottet? Ramones 1980? Alice Cooper med läbbig rekvisita 1972? Lou Reed i Olympen-tischa 1975? Depeche Mode som minglar på Grand Hotel 1984? Undrar du hur det egentligen såg ut när Sweet spelade? Eller hur arrangören Julius privata gästbok ser ut?

Det vore fantastiskt att få detta samlat i en tjusig bok. Och obs – som företag kan man gå in och stödköpa ett gäng exemplar för att fixa världens bästa julklapp till anställda och kunder.

Personligen tycker jag att det är märkligt att inte någon på kommunen ser det här som varumärkesbyggande för staden och shoppar de resterande exen som behövs (när jag föreläste för kommunen för ett tag sedan fick jag en dalahäst i glas som talarpresent), men det har ju varit uppenbart sedan länge att något sådant intresse inte finns. Alltså är det upp till oss själva att fixa vår egen historieskrivning. Och visst, jag kan tycka att det är okej. Det ligger både i linje med kulturen det handlar om och visar också om det verkligen finns ett intresse – på riktigt – för ämnet. Inga skattepengar slösas bort.

Oavsett om man tycker att kultur är lika viktigt som exempelvis Tetra Pak för bilden av Lund eller om man bara gillar musiken och vill se unika bilder, är det här alltså ett projekt som man bör stötta.

Nu är det en vecka kvar och hittills har 15 000 euro kommit in. Hjälp till med det sista – och gör det idag.

 

 

 

 

Inga kommentarer till ‘Olympenboken och en stads historieskrivning’

Lämna en kommentar