iA


De 20 bästa mellanvårslåtarna

by andersmi. Genomsnittliga lästid: about 7 minutes.

Inspirerad av Blondinbenna tänkte även jag sammanfatta mellanvåren (den tidiga våren är januari till februari och den sena är april till maj, så därför bör ju tiden mellan februari-mars kallas mellanvår).

Här kommer alltså mina 20 favoritlåtar av det jag lyssnat på den senaste tiden.

 

Bill Pritchard: Trentham

Håkan Engström på Sydsvenskan tipsade mig om denna i ett mail med texten ”Detta borde du gilla”. Helt rätt. Trentham är en perfekt powerpoppig vårlåt, full av delar som jag är oerhört svag för – från textens urbrittiska småstadsbetraktelser till alla detaljer (klockspelet, gitarrerna, hihatskramlet och det fulländade slutet). Helt oemotståndlig.   

Steve Nieve: I Do Not Miss You (Nostalgia #2)

Jag vet fortfarande inte om det här är Steve Nieve som själv sjunger tillsammans med Glenn Tilbrook. Men det är det kanske? Väldigt många vibbar från det tidiga 80-talet. Med lite mer nerv och stök och ungdomlighet hade det kunnat vara Madness från The Rise and Fall-tiden. Och en fin text om att man bör vara lite försiktig med nostalgi, även om den ibland är lockande. Sedan är det något med dialekterna och sättet att sjunga som är så skönt att vila i. Vilket ju så klart för min egen del ironiskt nog bara handlar om nostalgi och något jag faktiskt saknar nu när alla sjunger… ja, ni vet – så där.

Joan As Police Woman: Holy City

Joan Wasser blir bara bättre och bättre. Jag ser verkligen fram emot 3 maj, då hon kommer till Mejeriet. Missa inte!

Mac Demarco: Salad Days

Kanadensaren Vernor Winfield McBriare Smith IV hade en rätt bra anledning att skaffa sig ett lite mer catchy artistnamn. Jag stötte först på honom när hans ”Ode to Viceroy” blev indieviral och dök upp i topp på Spotify-appen Any Decent Music, som för övrigt är en bra källa till ny alternativmusik. Det är stora portioner hemmainspelad charm här. Stilen kallas tydligen för “blue wave”, “off kilter pop” eller “slacker rock” (haha!), medan han själv föredrar att säga “jizz jazz”. Personligen skulle jag nog säga att det här är The Kinks, men det spelar kanske inte så stor roll. Eller förresten, det gör det ju. Stor öronmask-varning på denna depplåt.

Metronomy: Monstrous

Retrovågen fortsätter att svepa över oss, men det mesta av psykedelicaindiepopen är ärligt talat inte särskilt spännande. Jag föredrar The Dukes of Stratosphear i 99 fall av 100. Metronomy är dock ett undantag som är värt att återvända till efter första lyssningen. Inspelad i retrostudiornas retrostudio, Toerag i London (byggd för att vara en kopia av en 60-tals-studio), är det här trots allt något mer än bara en pastisch. Sparsamt men ändå lite koko-knepigt och samtidigt over the top-dramatiskt. Och precis som det ska vara med låtar som är uppbyggda med en retlig repetitiv slinga, så kommer till sist en liten belöning (vid 2:41 och framåt).

Real Estate –Talking Backwards 

Kanske är det här min egen retrovåg, för det hade ju kunnat vara 1991. Lite som att komma in i ett hem med samma möbler som man har själv.

Ryley Walker: The West Wind

24-åring från Chicago som låter extremt mycket som Bert Jansch (som är en av mina stora favoriter). Jag gillar gitarrspelet väldigt mycket. Begåvat.

The War On Drugs: Red Eyes

Jag såg Kurt Vile på Mejeriet för en tid sedan. Det var stundtals fantastiskt bra, även om man kunde hoppats på att han emellanåt visade att han levde åtminstone liiite bakom hårgardinen. The War On Drugs ligger av förklarliga skäl ganska nära Kurt Vile, fast med just de där extra hjärtslagen i minuten. Gemensamt för både Vile och The War On Drugs är att de har en egen tidsuppfattning. Att Red Eyes är 4:59 lång även om den borde vara 3:30 är alltså helt normalt. Extra kul är förstås att också War On Drugs kommer till Mejeriet, den 17 maj. Och visst låter det lite Lindsey Buckingham ibland?

Morrisey & Marshall: I’ve Got A Plan

Jag vet ingenting om Morrisey & Marshall. Jag hittade den här via Blondinbenna och blir glad av den. Gissar att Morrisey är glad över att han inte är soloartist.

Withered Hand – Black Tambourine

Den här hittade jag via Justin Curries twitterkonto. Justin gillade låten ”California” och kallade den “instant classic”, men själv gillar jag nog den här bättre. (Omslaget är den här vårens fulaste, men man kan inte få allt.)

Chip Taylor – Block Out the Sirens of this Lonely World

Chip Taylor skrev “Wild Thing”. Han är bror med Jon Voight. Klart man undrar vad han tar för sig 2014. När jag hörde den här var det som om allt stannade. Block out the sirens of this lonely world! Vilken fantastisk mening! Men vad betydde texten egentligen? Även om jag inte förstod sammanhanget kändes varje ord så oändligt gripande. Redan de första raderna fick mig att stanna mitt på gatan: ”And hold on. Don’t say nothing. Take a deep breath and let it out. And block out the sirens of this lonely world – and know how great you are”. Och sedan sjunger han om ”Ingrid”, ”Trondheim” och att tända ett ljus med hjärtat och att vi nog ska klara av det. Jag var ju tvungen att googla. Det visade sig att Chip Taylor var i Norge under Breiviks terrorattack 2011 och referenser till tragedin därför finns utspridda över hela skivan.

I en intervju med CTM Edge säger han så här:

”The album title is just one of those things that just flew by me. The [album’s title track] came so fast. I was in my 15th floor apartment in New York with the door to the terrace partly open. Sometimes I hear sirens go by, and they disturb me when I’m trying to write my songs or whatever. But on this particular occasion, I took the sound of the sirens with me into a song. The idea is that it’s really a kind of prayer to some people I know. I took them on the journey with me, and it’s a prayer to find some peace.”

Den får mig fortfarande att stanna i stegen.

The Stray Birds – Dream in Blue

Jag har ingen relation till The Stray Birds. Men någonstans hörde jag den här och den är bara så fin. Och tjusigaste solot vid 1:49.

Johnny Foreigner – Le Sigh

En av låtarna på den här skivan heter Riff Glitchard. Jag vet inte alls vad Le Sigh handlar om men jag gillar partiet där de sjunger “of a copy, of a copy, of a copy” (1:17) och attityden väldigt mycket.

Damon Albarn – Lonely Press Play

Damon Albarn gör som bekant till sist en skiva som låter som Damon Albarn och det är faktiskt värt att fira. Massor med kul detaljer överallt och en riktigt bra Albarn-låt.

We Are Scientists – Sprinkles

Oj vilken 80-tals-vers. Men hela vitsen med låten ligger så klart i skramlet i refrängen.

Timbre Timbre – Hot Dreams

Hej Richard Hawley! Men det här funkar fint, hur som helst.

Kelley Stoltz – Marcy

Kelley Stoltz är en av mina favorithemmasnickrare. Han brukade spela in sina skivor i sitt hus. Nu har han flyttat ut i garaget och verkar ha det trevligt där. En hel del retro så klart, men på rätt sida gränsen för min del.

Jimi Goodwin – The Ghost of the Empties

Jimi Goodwin sjöng i Doves, som jag aldrig lyssnade på. Jag gillar den här, som låter en hel del som det Paul Weller sysslat med på sistone.  Jag gillar det där stora. I lagom doser.

Ben Watt – Spring

Jag är så barnsligt glad över att Ben Watt är tillbaka att jag inte bryr mig om att Bernard Butler är överallt, hela tiden.

Steve Nieve – Las Plus Jolie Langue

Robert Wyatt sjunger på franska tillsammans med Steve Nieves franska fru Muriel Teodori. Steve Nieve gav låten till Wyatt eftersom ”Bill tycker om att sjunga på franska”. Allt för få gör det nu för tiden.

 

 

 

 

 

 

Inga kommentarer till ‘De 20 bästa mellanvårslåtarna’

Lämna en kommentar