iA


30 bästa låtarna från 2015

by andersmi. Genomsnittliga lästid: about 5 minutes.

Året är slut och här kommer de 30 bästa låtarna från 2015.

1. The Girl Who Fell To Earth – Gaz Coombes
Jag var ett stort Supergrass-fan och det var härligt att höra hur Gaz tog vidare Road to Rouen-spåren (snarare än Diamond Hoo Haa) på sin senaste soloskiva. Matador, som den här låten är hämtad från, är ett riktigt album och lätt ett av årets bästa. Det finns oerhört mycket att hämta här. The Girl Who Fell To Earth blev en av mina favoritlåtar som jag under en tid började varje morgon att spela till. Morgnarna tuffade igång på ett bra sätt då.

2. The Way You’d Love Her – Mac Demarco
Jag missade tyvärr konserterna, men den här loja svajiga popkänslan blev sommarens ljud för mig. Han blir ju bara bättre och bättre, faktiskt.

3. Duvan – Amason
Jag gillar verkligen den här. Jag vet inte varför den heter Duvan. Sjunger hon om en duva? Är duvan bara en bild? Och ja, jag missade också den här konserten.

4. Wake Up And Dream – Martin Newell
Mer och mer av den musik jag verkligen gillar blir så här: totalmarginaliserad och dömd till ett evigt liv i något slags demohelvete. En gång var pop en mittfåra, nu tävlar musikskribenter i att hylla Avicii, listplaceringar och ”det svenska musikundret” medan den här musiken är längst nere i den långa svansen. Tja. En liten lysande låt är det hur som helst.

5. Gibraltar – Beirut
Yay! Vilket roligt band! Vilken bra skiva! Helt nya för mig, men den här har jag lyssnat väldigt mycket på under året.

6. Clear Water – Danny & The Champions of the World
Det verkar finnas en låt på varje D & TCOTW-skiva som är helt oemotståndlig.

7. War Machine – Bill Fay
Bill Fay fortsätter att göra så fina skivor. Det här är så perfekt: den långsamma uppbyggnaden till det lååånga outrot (som utgör halva låten) – och så modet att avstå från att fläska loss i slutet utan bara låta det hänga kvar. Fantastiskt.

8. Shedding Skin – Ghostpoet
Jag upptäckte Ghostpoet på förra skivan, som var mer experimentell och Radiohead-aktig. Här är han lite mer mainstream, men fortfarande helt egen med den där fraseringen (han sjunger “simmer down”, om någon undrar). Och det är precis som alltid inte helt lätt att avgöra vad det här egentligen är för musikstil. Det är mörkt, lite undertryckt dramatiskt och en stor täthet hela vägen. Väldigt bra skiva.

9. Död för mig – Västerbron
Oj vad jag gillar en del av Västerbrons låtar. Det har väl något med min uppväxt att göra. Hatten av, oavsett, Västerbron är som ett band man skulle vilja spela i.

10. Para Qué Sufrir – Natalia Lafourcade
Jag hittar den mesta av min nya musik via vänner eller via app.swarm.fm. Den här kom från Swarm och är en helt förtjusande skiva.

11. This Repeated Sodomy – The Radio Dept. 
Indie galore från The Radio Dept. med fantastisk text: ”lately i’ve been occupied/with losing everything but pride/i’m like the greek economy/and that would make you germany”. Lite låg output på den här, så dra upp volymen i två minuter. Öronmask för mig under några månader.

12. Without You – Tobias Jesso Jr. 
Det här var ju också en finfin skiva från 2015. Lite Lennon-aktig och 70-talsballad.

13. Smoke and Mirrors – Dean McPhee
Gillar den här väldigt mycket. Filmisk och fångande.

14. Vestiges – Martin Courtney
Yay!

15. Last Lullaby – The Unthanks
The Unthanks fortsätter att utveckla sitt eget folkmusikspår. Gillar det hela vägen.

16. Explosioner – Anna Järvinen
Årets svenska skiva, utan konkurrens. Fantastiska texter, det smäller och stökar och bråkar oavbrutet runt den där lilla rösten och vardagsrealismen den berättar om. Väldigt gripande.

17. Hot Scary Summer – Villagers
Lite samma sak här, fast mer polerat.

18. Every Heartbeat – Anna Ternheim
Den bästa låten kom alltså inte med på skivan. Jag gillar verkligen den här dragningen åt Sylvian-hållet.

19. Bird of Prey – Natalie Prass
Inte den genre jag normalt fastnar för – men den här är svår att inte tycka om.

20. Life Like This – Kurt Vile
Efter att ha sett en konsert med Kurt Vile var jag rejält otänd på att höra något alls mer med honom. Det här var låten som fick mig att ändra mig.

21. 1922 – Phil Cook
Yay!

22. Jubilee – Gretchen Peters
Någon dag snart kommer du att få höra den här med en själlös Idol-artist, så passa på att lyssna till den här versionen. Väldigt fin.

23. Dance w Me – Emmy The Great
Gillar ljuden och de där aaaaaaiiiiiii-skriken väldigt mycket.

24. A Greener World – Gwilym Gold
Gwilym Gold gjorde årets bästa skiva. ”Paradise” är som om Radiohead och Talk Talk skulle ha fått ett barn ihop. Den är fantastisk. A Greener World är öppningen och den låt jag lyssnat mest på under 2015.

25. Verses – Olafur Arnalds, Alice Sara Ott
Årets re-make.

26. Warmest Regards – Half Moon Run
Lite mer Lennon här – och nästan lite Blur-aktig i de där stegringarna.

27. Space Song – Beach House
Beach House hörde till årets besvikelser. Men Depression Cherry är en väldigt rolig albumtitel och den här låten var riktigt bra.

28. Getaway – The Milk Carton Kids
Oemotståndlig.

29. Dream 3 – Max Richter
Max Richter gjorde antagligen sin finaste skiva under 2015. Jag har skrivit väldigt mycket till just denna, men hela skivan rekommenderas.

30. A Word I Give – Goldmund, Ryuichi Sakamoto
Hörlurar är ett tips. Tycker väldigt mycket om denna.

Inga kommentarer till ‘30 bästa låtarna från 2015’

Lämna en kommentar