iA


Kränkta och vilsna

by andersmi. Genomsnittliga lästid: about a minute.

Det här är något vi kommer att få se mer av: människor som känner sig vilsna i ett samtalsklimat som har förändrats.

På ena sidan hatarna som tystar människor med hot, på den andra allt starkare krav att det som sägs offentligt inte får kränka någon. Samtidigt som människor idag verkar ha en tendens att bli kränkta för allt mer.

Antingen blir vi alltså tystade av mobbar, eller så riskerar vi att tysta oss själva.

Däremellan blir det – möjligen – allt trängre. Jag skriver “möjligen” eftersom det inte är helt lätt att dra några säkra slutsatser av hur det egentligen är med de här sakerna.

Hur som helst är det på ett sätt fascinerande att allt fler äldre komiker och underhållare kommer ut som vilsna, på samma sätt som Peter Dalle och Tommy Körberg nu gör. Särskilt drabbade är så klart personer som byggt sin karriär på att på olika sätt gå över gränser, som Jerry Seinfeld och John Cleese. Jag kan helt klart förstå deras oro (som till exempel John Cleese uttrycker klart och tydligt här) och det finns något djupt problematiskt med en humorscen som inte kan tillåtas att vara kritisk eller frispråkig. Samtidigt vilar det något väldigt ironiskt över att de här komikerna faktiskt framstår som, eh, ja – kränkta.

#blogg100

2 kommentarer till ‘Kränkta och vilsna’

  1. Per-Anders skriver:

    En ganska bra analys av läget, tycker jag. Två sidor, hatarna och de kränkta. Men på nåt sätt sitter de ihop och göder de varandra. En komiker som lyckas hålla balansen, utan att bli feg och tråkig, tycker jag är Henrik Schyffert.

  2. Gustav skriver:

    De flesta röststarka vilsna råkar också vara gamla män, så utöver en air av kränkt misstänker jag ett litet uns rädsla för att förlora privilegier. Och med det sagt: Kliv över! Skämta, skända och säg fula ord – men räkna inte med att stå oemotsagd.

Lämna en kommentar