iA


Repeat, repeat, repeat

by andersmi. Genomsnittliga lästid: almost 2 minutes.

Några av de knäppaste kommunikationsstrategierna hittar man på tågen. När man kliver på ett tåg på dess utgångsstation får man nämligen en hel massa information som de tågansvariga inte verkar tycka att man behöver om man börjar sin resa någon annanstans. Till exempel: var man ska lägga sitt bagage, hur mycket det får sticka ut från hyllorna, vad servicepersonalen heter, vad som går att köpa att äta och dricka i bistron, att man inte får dricka medhavd öl, att det finns tysta vagnar (där det sitter folk som allra helst vill att servicepersonalen ska sluta prata så att det blir tyst), vilka stationer som tåget kommer att stanna på – plus lite extra info som personen vid mikrofonen kommer på under stundens ingivelse. Sedan följer samma sak på (oftast) trevande engelska. Och visst känns det lite speciellt att få veta allt detta som alla andra missar, men samtidigt GÅR det ju inte att låta bli att undra över om resenärerna verkligen behöver lära sig att åka tåg.
Hur många är det som storögt tänker WOW! FINNS DET EN BISTRO MED VARMA OCH KALLA DRYCKER?! (”A bistro with warm and cold drinks”.) Hur många är det som INTE kliver på i Malmö eller Stockholm som tänker UNDRAR VAR JAG SKA STÄLLA MIN RESVÄSKA? eller HUR FUNGERAR DET EGENTLIGEN MED BILJETTER – KOMMER DET VERKLIGEN EN KONDUKTÖR OCH VILL KONDUKTÖREN I SÅ FALL SE ÄVEN MITT RABATTKORT?
Oavsett vilket kan vi nog lugnt utgå ifrån att resenärer från exempelvis Malmö lär höra till landets mest utbildade tågresenärer. Jag kan bara prata för mig själv: som pendlare lovar jag att jag kan reglementet till punkt och pricka – tiden det tar att förmedla informationen via högtalarna räcker nämligen ganska exakt för att jag ska ta mig till min slutstation. Det spär lite på Groundhog-känslan när man slår sig ner på ett lätt smutsigt säte och exakt vet när man ska höra: ”Heeej och välkomna till….”

En kommentar till ‘Repeat, repeat, repeat’

  1. Per Welinder skriver:

    Kul spaning!
    Som flygpendlare känner jag samma sak inför säkerhetsgenomgången. Hur många passagerare har, i hela världen, genom alla tider, haft användning för den där flytvästen?

Lämna en kommentar