iA


Agendasättande snäva vinklar. (Blogg100:2)

by andersmi. Genomsnittliga lästid: almost 2 minutes.

Vinklingar spelar roll. Stor roll.

I ett Facebookinlägg skriver Andrev Walden så här:

”Agenda har sänt sju avsnitt den här säsongen och sex av de sju avsnitten har på ett eller annat sätt kretsat kring SD. Tre avsnitt har handlat om SD:s parlamentariska dejtingprofil medan tre avsnitt låtit politiker från SD:s ledarskikt debattera i studion – om invandrares brottslighet, invandrare som tillgång eller belastning för samhället samt Sverigebilden utomlands, där SD tycker att det är rimligt att skildra en nation i kris som en direkt följd av invandringen. Ett av sju avsnitt har inte handlat om SD och inte haft SD-politiker i studion.
I de totalt fyra studiodebatterna kring invandringsrelaterade problemformuleringar har politiker från tre partier medverkat: SD tre gånger, S tre gånger och M två gånger. Jag påstår inte att de tre partierna linjerar i debatten men man kan onekligen ifrågasätta den politiska spännvidden i representationen.
Jämförelsevis kan nämnas att 0 miljöpartister och 0 kristdemokrater debatterat i studion under säsongen. I någon fråga.”

Under en föreläsning om faktaresistens som jag höll idag, återgav en av åhörarna den klassiska sanningen ”om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger, blir den betraktad som sann”. Det förhåller sig på samma sätt med vinklingar: om man upprepar en infallsvinkel tillräckligt många gånger, blir den betraktad som relevant. Det vet alla som deltar i den skrikmatch som just nu pågår om vilka problem som ska diskuteras och ur vilken vinkel. Och i bakvattnet till skrikmatchen finns hoten, hatet och det aggressiva tonläget som får människor som tycker annorlunda att tystna. I frågan som diskuteras ovan (i Agenda) är det inte rimligt att skilja dessa två företeelser från varandra eller låtsas som att det senare inte förekommer eller är en del av strategin.

Traditionella mediers ansvar här är enormt. Det är inte riktigt alltid det ansvaret tas.

Läs hela inlägget här

 

#blogg100

Inga kommentarer till ‘Agendasättande snäva vinklar. (Blogg100:2)’

Lämna en kommentar