iA


Polariserade verklighetsbilder – blogg100:1

by andersmi. Genomsnittliga lästid: less than a minute.

För närvarande föreläser jag en hel del om faktaresistens, fake news och vad det är som egentligen händer i en värld av virala lögner.

I dagens DN finns det en intressant artikel om utvecklingen – som, det måste man ha klart för sig, puttas framåt målmedvetet av en populistisk rörelse.

Artikeln visar att en fjärdedel anser att samhället är mer otryggt än vad mediebilden speglar.

”Resultaten illustrerar hur polariserande frågan om trygghet och mediers rapportering om brottslighet har blivit. Olika grupper får alltmer sina egna verklighetsbilder”, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

Här faller medierna ofta i en fälla. Mediebilderna polariseras och en stor andel människor söker sig till källor som bekräftar deras bild, oavsett om den är felaktig eller ej. Medierna anser sig efter ett tag tvungna att betrakta högljudda randfenomenen som intressanta debattinlägg (eftersom polariserad debatt är en del av medielogiken) och kommer ofrånkomligen därmed också att bidra till att normalisera felaktiga verklighetsbilder.

Läs mer här

 

#blogg 100

Inga kommentarer till ‘Polariserade verklighetsbilder – blogg100:1’

Lämna en kommentar